MAKREEL IN DE GANG
“Schrik niet, maar er zit een tamelijk grote makreel in de gang”, meldt Erika. Voorzichtig ga ik poolshoogte nemen. Inderdaad, een joekel van een spin, hoog op de harige poten.
De onderwerpen van de verhalen van Ninon Vis zullen velen aanspreken. Zij schetst herkenbare situaties rond angst voor spinnen, geld uit de muur halen, het bedienen van de video, de eerste auto, militaire dienst, klussen, vakantie, ouder worden en nog veel meer. De alledaagse gebeurtenissen worden bondig beschreven met een ondertoon van luchtige, relativerende humor.
Dit boekje over Erika, Johan en hun moeder is bij uitstek geschikt om cadeau te geven.
Ninon Vis is journaliste en publiceerde, behalve columns en artikelen in diverse dagbladen en tijdschriften, een groot aantal kinderverhalen bij Cantecleer, Malmberg en de Geïllustreerde Pers. De verhalen in ‘Makreel in de gang’ werden eerder als columns gepubliceerd in het weekblad ‘De Eendracht’ onder het pseudoniem Georgine.
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Via Uitgeverij GiST verscheen het boek ‘Dwangarbeid in Duitsland’ over Koos de Wolf, vader van Ted en Coen de Wolf; die laatste woont al 25 jaar in Nieuw-Zeeland.
‘Dwangarbeid in Duitsland’ is een weergave van urenlange gesprekken met zijn vader en archiefonderzoek in Duitsland. Het gaat over de ervaringen van vader Koos, in Nootdorp onder meer bekend van Molen Windlust aan de Oudeweg die door deze opticien/horlogemaker in de jaren tachtig weer in oude glorie is hersteld. Ted werd destijds vrijwillig molenaar en verbouwde enige jaren later de voormalige graanschuur van de molen tot restaurant De Vang (het huidige Saam onder de molen). Koos de Wolf vertrok in 1943 kort voor zijn 21ste verjaardag naar Duitsland om in Sindelfingen bij Daimler-Benz (de Mercedesfabriek) tewerkgesteld te worden. In Duitsland werd hij ondergebracht in een barak met onder andere Dick Binnendijk, de latere impresario van Toon Hermans. De toenmalige cabaretier Binnendijk speelt een belangrijke rol in deze biografie in romanvorm. Al na een paar weken wist Koos zich aan de erbarmelijke omstandigheden in het lager te ontworstelen, waarna hij een relatief goed leven leidde tijdens die Duitse jaren. Toch kon ook hij niet ontkomen aan de ellende die met oorlog gepaard gaat. “Werkelijk een fantastisch boek,” schreef Teun Beins. “Het werpt een heel nieuw en origineel licht op de immer enkel dramatisch voorgestelde gebeurtenis van de dwangarbeid.”
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1984 van de sportvereniging R.K.D.E.O. afdeling voetbal is er een jubileumboek uitgegeven. In de redactie zaten Piet Steenweg, Joep van Es en Dick den Hollander. Joop van Dorp schreef als voorzitter het voorwoord.
Genre: OverigSeries: Nootdorp, Sport | Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
De Nootdorpers Tinus Verwijmeren, Noud Janssen en Ron Labordus hebben de geschiedenis van de H. Bartholomeuskerk in hun dorp in een jubileumboek vastgelegd. De kerk bestond in 2021 150 jaar. De auteurs leiden de lezer via een wandeling door de kerk en beschrijven het interieur en de restauraties die daar zijn uitgevoerd. Noud Janssen speelde daar de laatste jaren zelf als restaurateur een belangrijke rol in.
De monumentale kerk aan de Veenweg in Nootdorp dankt zijn bestaan aan de rijke veenboer Andreas Hofweegen, die aan het eind van zijn leven zijn grote vermogen schonk aan de Bartholomeusparochie. Met dat geld werd achter het kleine bestaande kerkje met pastoorswoning de nieuwe, grote kerk met pastorie gebouwd. De architect was E.J. Margry, leerling van de grootmeester van de Nederlandse neogotiek P. Cuypers.
He boek ‘150 jaar H. Bartholomeuskerk Nootdorp, De geschiedenis van een markant kerkgebouw’ beschrijft hoe de bouw tot stand kwam en neemt de lezer vervolgens mee door de rijke historie van de kerk. Het boek staat vol foto’s, niet alleen historisch materiaal maar ook veel kleurenfoto’s van de kerk in zijn huidige vorm.
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Geraakt
Waarom wordt een wereldster ‘garnaal’ genoemd? Hoe werkt de mediterrane mannenomhelzing?
Als nieuwsgierige onderzoeker beschrijft de Nederlandse flamencogitarist Tino van der Sman de Andalusiërs en zijn reis door de flamenco. Tino is geboren in Nootdorp en woont en werkt al ruim 20 jaar in Sevilla. Hij treedt op met de grootste artiesten en heeft diverse solo-albums gemaakt. In ‘Geraakt’ schrijft hij over wat hem beweegt en verbaast als Hollander in de Spaanse flamenco-scene.
In mooie kleine schetsjes lezen we over hoe het leven in een andere cultuur je een waardevolle spiegel voorhoudt. Met kleurenfoto’s van Ginette Lavell. Deze verhaaltjes zijn eerder verschenen in Mundo Flamenco.
Genre: OverigSeries: Nootdorp | Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Tour de France-zege van Jan Janssen keren sportfotograaf Tonny Strouken en journalist Raymond Kerckhoffs terug naar 1968. Met liefst 68 foto’s uit het rijke archief van Strouken en bijpassende teksten wordt de spannende Ronde van Frankrijk nog eens herbeleefd. Niet alleen de ontknoping op de wielerbaan in het Bois des Vincennes was spectaculair; drie weken lang gebeurden op de Franse wegen de meest gekke dingen. Met nauwelijks ploegmaten aan zijn zijde wist Janssen vanuit een outsiderspositie heel verrassend deze Tour de France op zijn naam te schrijven.
In 1968 volgde Tonny Strouken vanaf de motor de hele Tour de France in het kielzog van Jan Janssen. Hij kent de Zuid-Hollander al vanaf 1956 toen hij foto’s maakte van het criterium in Wijnandsrade voor aspiranten, dat door Janssen gewonnen werd. Vanwege zijn goede relatie met de wielrenner was Strouken in staat om tijdens deze voor Nederland historische Ronde van Frankrijk unieke beelden van Janssen te maken.
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Deze biografie is een uit het Frans vertaald eerbetoon aan wielericoon Jan Janssen, die in 1968 als eerste Nederlander de Tour de France won. Het volgt het levensverhaal en de sportcarrière van Jan Janssen, waarbij het zwaartepunt op de lange sportcarrière van de renner ligt. De biograaf Jean-Pierre Marcuola, een Franse sportjournalist, wil hiermee de renner Janssen definitief als een van de grote renners in de historie gevestigd zien. Het voorwoord in de Franse editie is geschreven door Henry Anglade en voor de Nederlandse editie schreef Jean-Marie Leblanc, het gewezen hoofd van de Tourorganisatie, het voorwoord. Janssen en hij hebben als actieve renners nog samen in een ploeg gekoerst. Het boek heeft veel actiefoto’s en eindigt met de erelijst van Jan Janssen. Het geeft een gedetailleerd beeld van de wielerwereld in de jaren zestig en zeventig.
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Wie in Frankrijk de naam Jan Janssen noemt kan altijd rekenen op een positieve reactie. Winnaars van de Tour de France zijn in dat land immers onsterfelijk. Ook in ons land is Janssen nog altijd een bekende Nederlander, vanwege het feit dat hij de eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France is geweest. Iedereen ouder dan veertig ziet weer die prachtige beelden voor zich van een ontroerde Janssen, die zijn dochtertje Karin huilend toeroept dat hij de Tour heeft gewonnen en die door supporters feestelijk wordt rondgehost op het middenterrein van La Cipale, het oude stadion in het Parijse stadspark Bois de Vincennes, waar de Tour in 1968 eindigde.
Jan Janssen is als wielrenner veel meer geweest dan winnaar van de Tour de France. Hij was wereldkampioen, hij won klassiekers als Parijs-Roubaix, het kampioenschap van Zürich en Bordeaux-Parijs. Hij won de ronde van Nederland, Parijs-Nice en de ronde van Spanje. Driemaal veroverde hij de groene trui in de Tour de France en hij won in het belangrijkste wielerevenement zeven etappes. Een fabelachtige erelijst die slechts door Joop Zoetemelk is overtroffen.
Jan Janssen was een vedette van internationale allure, een persoonlijkheid die in zijn tijd tot de absolute top van de wielerwereld behoorde. Hij was een echte professional, die zijn doelen bereikte met behulp van intelligentie, een ongelooflijke eerzucht, een niet te evenaren wilskracht, de instelling om altijd door te gaan en een aansprekend gezag in het peloton.
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Nederlands compleetste wielrenner aller tijden krijgt in dit boek de eer die hem toekomt: zijn glorierijke overwinningen, zijn strijd, zijn tranen, zijn geluk, maar vooral zijn doorzettingsvermogen en wil om in deze keiharde sport iets te bereiken, worden nu geboekstaafd in een boeiende biografie. Met diverse diverse z/w-foto’s en palmares vanaf 1956 t/m 1967.
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Nootdorp in Pennenstreken
Jan van der Sman, geboren en getogen Nootdorper, is een buitengewoon goed pentekenaar. Met grote precisie is hij al dertig jaar bezig om met honderdduizenden streepjes Nootdorpse huizen, kerken, winkels en boerderijen van vroeger en nu te vereeuwigen. ‘Nootdorp in Pennenstreken bevat ruim honderd gepentekende pronkstukjes.
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...