Nootdorp

Jubileumboek R.K.D.E.O. – 50 jaar

RKDEO - 50 jaarTer gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1984 van de sportvereniging R.K.D.E.O. afdeling voetbal is er een jubileumboek uitgegeven. In de redactie zaten Piet Steenweg, Joep van Es en Dick den Hollander. Joop van Dorp schreef als voorzitter het voorwoord.


Genre: Overig
Series: Nootdorp, Sport |

De H. Bartholomeuskerk van Nootdorp

De Nootdorpers Tinus Verwijmeren, Noud Janssen en Ron Labordus hebben de geschiedenis van de H. Bartholomeuskerk in hun dorp in een jubileumboek vastgelegd. De kerk bestond in 2021 150 jaar. De auteurs leiden de lezer via een wandeling door de kerk en beschrijven het interieur en de restauraties die daar zijn uitgevoerd. Noud Janssen speelde daar de laatste jaren zelf als restaurateur een belangrijke rol in.

De monumentale kerk aan de Veenweg in Nootdorp dankt zijn bestaan aan de rijke veenboer Andreas Hofweegen, die aan het eind van zijn leven zijn grote vermogen schonk aan de Bartholomeusparochie. Met dat geld werd achter het kleine bestaande kerkje met pastoorswoning de nieuwe, grote kerk met pastorie gebouwd. De architect was E.J. Margry, leerling van de grootmeester van de Nederlandse neogotiek P. Cuypers.

He boek ‘150 jaar H. Bartholomeuskerk Nootdorp, De geschiedenis van een markant kerkgebouw’ beschrijft hoe de bouw tot stand kwam en neemt de lezer vervolgens mee door de rijke historie van de kerk. Het boek staat vol foto’s, niet alleen historisch materiaal maar ook veel kleurenfoto’s van de kerk in zijn huidige vorm.


Genre: Overig
Series: Geschiedenis, Kerk, Nootdorp |

Nootdorps Verleden – 5000 jaar geschiedenis

Nootdorps Verleden - 5000 jaar geschiedenis

Nootdorps Verleden – 5000 jaar geschiedenis

Ongeveer 5000 jaar geleden woonden op een kleine afstand van het centrum van het huidige Nootdorp al mensen. Toen zij weer wegtrokken ontstond een nat landschap waarop gedurende duizenden jaren een dik veenpakket groeide. Vanaf het jaar 1150 begon men het veenpakket op het grondgebied van Nootdorp te ontginnen. Er ontstonden drie woongebieden: Nootdorp, Nieuweveen en Hoogeveen, waarvan Nootdorp het centrum vormde. Dit boek bevat een geheel nieuwe beschrijving van het ontstaan van Nootdorp en wat er daarna gebeurde. Gedurende 500 jaar was Nootdorp dé energieleverancier voor Delft en Den Haag. De turfafgraving in Nootdorp zorgde voor groei en bloei van die steden tussen 1350 en 1700. De inwoners van Nootdorp betaalden een hoge prijs. Nootdorp en omgeving veranderden in een plassengebied. Na de drooglegging van de Nootdorpse plassen ontwikkelde het dorp zich tot een agrarische samenleving. Na 1960 veranderde het dorp opnieuw: het kreeg een voorstedelijk karakter.

‘Nootdorps verleden’ geeft een aansprekend beeld van de bestuurlijke, sociale, economische en culturele verhoudingen in onze dorpsgemeenschap door de eeuwen heen. Het bevat tal van anekdotes en voorvallen. Veel illustraties verlevendigen de tekst en kleinere tekstblokjes geven bijzondere informatie.

Willem Janssen, de auteur van het boek Nootdorpse boerderijen en hun bewoners, over het boek Nootdorps verleden:
“Het is goed leesbaar, informatief en boeiend. Het bevat vele kleurrijke anekdotes. Het is echt ongelofelijk hoeveel informatie het boek bevat uit de periode voor 1850. Maar ook de recente geschiedenis van Nootdorp is boeiend beschreven. Hulde, hulde.”


Genre: NH
Series: Geschiedenis, Nootdorp |

Nootdorpse boerderijen en hun bewoners

Nootdorpse boerderijen en hun bewoners

Nootdorpse boerderijen en hun bewoners

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen als je nu door Nootdorp wandelt. Waar nu huizen staan, graasden koeien. Grasland, tochten, schuiten: waar je ook in Nootdorp woonde, zag je weilanden, hoorde je kikkers, zag je ooievaars. Hier en daar waren er platte kassen en hoge schoorstenen. Daar werd tuinbouw bedreven. Dat is nog geen vijftig jaar geleden. Dit boek brengt je terug naar de tijd waarin het boerenbedrijf het leven en welzijn van dit polderdorp bepaalde. Het beschrijft 92 boerderijen langs de wegen waaraan ze lagen. Het verhaalt over hun bewoners, hun spanningen en inspanningen, hun geluk maar ook hun persoonlijke en zakelijke tegenslagen. Het boek bevat bijzonder veel foto’s uit persoonlijke fotoalbums. Het is uniek dat veel oude namen van Nootdorpers nu voor iedereen een gezicht krijgen.

Dit boek biedt een gedetailleerd inzicht in het boerenleven in Nootdorp vanaf 1850 tot op heden. Het is een blader-, kijk- en leesboek, dat de herinnering aan agrarisch Nootdorp levend houdt.


Genre: NH
Series: Geschiedenis, Nootdorp |

Geraakt

Geraakt

Waarom wordt een wereldster ‘garnaal’ genoemd? Hoe werkt de mediterrane mannenomhelzing?
Als nieuwsgierige onderzoeker beschrijft de Nederlandse flamencogitarist Tino van der Sman de Andalusiërs en zijn reis door de flamenco. Tino is geboren in Nootdorp en woont en werkt al ruim 20 jaar in Sevilla. Hij treedt op met de grootste artiesten en heeft diverse solo-albums gemaakt. In ‘Geraakt’ schrijft hij over wat hem beweegt en verbaast als Hollander in de Spaanse flamenco-scene.
In mooie kleine schetsjes lezen we over hoe het leven in een andere cultuur je een waardevolle spiegel voorhoudt. Met kleurenfoto’s van Ginette Lavell. Deze verhaaltjes zijn eerder verschenen in Mundo Flamenco.


Genre: Overig
Series: Nootdorp |

Jan Janssen – Janssen 68

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Tour de France-zege van Jan Janssen keren sportfotograaf Tonny Strouken en journalist Raymond Kerckhoffs terug naar 1968. Met liefst 68 foto’s uit het rijke archief van Strouken en bijpassende teksten wordt de spannende Ronde van Frankrijk nog eens herbeleefd. Niet alleen de ontknoping op de wielerbaan in het Bois des Vincennes was spectaculair; drie weken lang gebeurden op de Franse wegen de meest gekke dingen. Met nauwelijks ploegmaten aan zijn zijde wist Janssen vanuit een outsiderspositie heel verrassend deze Tour de France op zijn naam te schrijven.
In 1968 volgde Tonny Strouken vanaf de motor de hele Tour de France in het kielzog van Jan Janssen. Hij kent de Zuid-Hollander al vanaf 1956 toen hij foto’s maakte van het criterium in Wijnandsrade voor aspiranten, dat door Janssen gewonnen werd. Vanwege zijn goede relatie met de wielrenner was Strouken in staat om tijdens deze voor Nederland historische Ronde van Frankrijk unieke beelden van Janssen te maken.


Genre: Overig, Sport
Series: Nootdorp, Sport |

Jan Janssen – 40 jaar geleden was het mijn TOUR

Deze biografie is een uit het Frans vertaald eerbetoon aan wielericoon Jan Janssen, die in 1968 als eerste Nederlander de Tour de France won. Het volgt het levensverhaal en de sportcarrière van Jan Janssen, waarbij het zwaartepunt op de lange sportcarrière van de renner ligt. De biograaf Jean-Pierre Marcuola, een Franse sportjournalist, wil hiermee de renner Janssen definitief als een van de grote renners in de historie gevestigd zien. Het voorwoord in de Franse editie is geschreven door Henry Anglade en voor de Nederlandse editie schreef Jean-Marie Leblanc, het gewezen hoofd van de Tourorganisatie, het voorwoord. Janssen en hij hebben als actieve renners nog samen in een ploeg gekoerst. Het boek heeft veel actiefoto’s en eindigt met de erelijst van Jan Janssen. Het geeft een gedetailleerd beeld van de wielerwereld in de jaren zestig en zeventig.


Genre: Overig, Sport
Series: Nootdorp, Sport |

Jan Janssen – Vedette op de grens

Wie in Frankrijk de naam Jan Janssen noemt kan altijd rekenen op een positieve reactie. Winnaars van de Tour de France zijn in dat land immers onsterfelijk. Ook in ons land is Janssen nog altijd een bekende Nederlander, vanwege het feit dat hij de eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France is geweest. Iedereen ouder dan veertig ziet weer die prachtige beelden voor zich van een ontroerde Janssen, die zijn dochtertje Karin huilend toeroept dat hij de Tour heeft gewonnen en die door supporters feestelijk wordt rondgehost op het middenterrein van La Cipale, het oude stadion in het Parijse stadspark Bois de Vincennes, waar de Tour in 1968 eindigde.
Jan Janssen is als wielrenner veel meer geweest dan winnaar van de Tour de France. Hij was wereldkampioen, hij won klassiekers als Parijs-Roubaix, het kampioenschap van Zürich en Bordeaux-Parijs. Hij won de ronde van Nederland, Parijs-Nice en de ronde van Spanje. Driemaal veroverde hij de groene trui in de Tour de France en hij won in het belangrijkste wielerevenement zeven etappes. Een fabelachtige erelijst die slechts door Joop Zoetemelk is overtroffen.
Jan Janssen was een vedette van internationale allure, een persoonlijkheid die in zijn tijd tot de absolute top van de wielerwereld behoorde. Hij was een echte professional, die zijn doelen bereikte met behulp van intelligentie, een ongelooflijke eerzucht, een niet te evenaren wilskracht, de instelling om altijd door te gaan en een aansprekend gezag in het peloton.


Genre: Overig, Sport
Series: Nootdorp, Sport |

Jan Janssen – Ik verkoos de wielersport

Nederlands compleetste wielrenner aller tijden krijgt in dit boek de eer die hem toekomt: zijn glorierijke overwinningen, zijn strijd, zijn tranen, zijn geluk, maar vooral zijn doorzettingsvermogen en wil om in deze keiharde sport iets te bereiken, worden nu geboekstaafd in een boeiende biografie. Met diverse diverse z/w-foto’s en palmares vanaf 1956 t/m 1967.


Genre: Overig, Sport
Series: Nootdorp, Sport |

Heerlijk uit onze streek

Heerlijk uit onze streek

Wouter Steeneveld – eigenaar van ‘De Vang – eten & drinken’ in Nootdorp – maakt in zijn restaurant zo veel mogelijk gebruik van lokale producten zoals fruit, groente, brood, meel en vlees.
Daarbij kiest hij voor duurzaamheid, soms biologisch, maar vooral voor eerlijk. Zo voert hij zijn passie uit en die deelt hij graag met zo veel mogelijk mensen. Dit kookboek komt voort uit die passie!

“Met dit boek wil ik nog meer mensen laten genieten van wat de directe omgeving te bieden heeft.”

Een bundeling van recepten uit Pijnacker-Nootdorp en inspirerende verhalen van lokale ondernemers en hun samenwerking. Aangevuld met prachtige fotografie van de gerechten, ondernemers en hun producten. Wouter wenst je smakelijk lezen, kijken, koken en eten.


Genre: Overig
Series: Nootdorp |