Aan de Hogeveenseweg lag in het verleden de buitenplaats ‘Brassershof’, eigendom van de Delftse burgemeester Govert Willemsz. Brasser. Zijn neef Govert Dircksz. Brasser kocht in 1631 de kade van de stad Delft. Deze heette toen de ‘Henricus Zijtwinde anders genaamd de Nootdorpse kade’. Na die tijd kwam de naam Brasserskade, ontleend aan de naam van de burgemeester, in gebruik. In de volksmond spreekt men meestal over De Bras.
Zijaanzicht van de boerderij van Koos de Groot. Rechts de boerderij van de familie Janse aan de Dwarskade. De boerderij is omstreeks 1920 afgebroken. (foto ca. 1900)
In de bocht van de Brasserskade stond de boerderij van Koos de Groot. Hij was naast boer ook tolbaas.
Op deze foto uit 1900 is tolbaas Koos met zijn paard te zien. Achter de tolbaas hangt aan de muur een kastje voor het aanplakken van bekendmakingen. Later werd de tol naar halverwege de Brasserskade verplaatst. Deze tol met slagboom werd op 1 januari 1931 opgeheven.
De gevaarlijke S-Bocht in de Brasserskade met links de afgebroken boerderij van Van der Sman rond 1970. Tijdens een reconstructie in 1978 werd deze bocht meer recht getrokken.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij boorde van 1953 tot 1994 in het zogenoemde Rijswijkse Olieveld naar aardolie. Ze deed dat met zes Ja-knikkers. Hiervan stond er één op Nootdorps grondgebied. Links aan het einde van de Middelweg stond deze Ja-knikker.
Het huis aan de Kromme Kade (later Brasserskade 2) is omstreeks 1860 gebouwd. Later werd er een schuur bijgebouwd en werden er enkele koeien, varkens en kippen gehouden. Er hebben twee generaties Van der Sman op deze kleine boerderij gewoond en gewerkt. Cornelis van der Sman was de eerste generatie. (foto ca. 1930)
Leen van der Sman nam het boerenbedrijfje aan de Brasserskade van zijn vader Cornelis over. Hij had wat koeien en varkens lopen bij de dijk langs de Kromme Kade. (foto 1988)
Vooraanzicht van de boerderij Dorp- en Veldzicht met Jaap van der Sman. (foto ca. 1892)
Boerderij Dorp- en Veldzicht aan de Brasserskade 4 van Jan de Vreede. (foto ca. 1928)
Boerderij Dorp- en Veldzicht aan de Brasserskade 4 van Jan de Vreede met daarvoor de melkbussen. (foto ca. 1930)
Boerderij Dorp- en Veldzicht aan de Brasserskade 4 van de familie Speelman. (foto ca. 1932)
Boerderij Dorp- en Veldzicht van de familie Speelman na de bouw van een nieuwe stal in 1953.
De voormalige stal van boerderij Dorp- en Veldzicht. (foto 2017)
Nootdorp had vroeger een ooievaarsnest. Dit nest stond bij de boerderij van Speelmaan aan de Brasserskade 4 op één van de roeden van de hooiberg, maar nadat de twee hooibergen in 1930 in brand vlogen is een nieuwe ooievaarspaal achter de boerderij neergezet. Op een kwade dag viel er een jong uit het nest. Jantje de Vriend ontfermde zich over dit jong. In 1935 werd het ooievaarsnest omver geblazen door een hevige storm.
Chris van der Sman met paard. Op de achtergrond de boerderij aan de Brasserskade 6. (foto ca.1940)
Jaap van der Helm liet een voormalige boerderij in 1869 ingrijpend verbouwen en verhuurde deze. Er heeft hier onder meer een familie Van der Helm en een familie Van der Sman gewoond en gewerkt. In 1973 is de boerderij aan de Brasserskade 6 afgebroken.
Wanneer men van Delft naar Nootdorp reisde (of omgekeerd), dan passeerde je Bij halverwege de Brasserskade, bij nummer 12, een tol. De tolgaarder was Koos de Groot. De tol met slagboom werd op 1 januari 1931 opgeheven.
Een zomerse middag in de speeltuin (foto: 1962). V.l.n.r.: Tineke van der Sman, Jeannette van der Sman, Ria Blokland, Kees van der Sman, Lies van der Sman, Anneke van der Sman en Monica (een Duits logeetje, achternaam niet bekend).
De speeltuin Ruimzicht van Jan de Groot aan de Brasserskade 12 in het midden van de jaren vijftig.
Ruimzicht was een café annex speeltuin. Café Ruimzicht werd uitgebaat door Jan de Groot, die ook een busbedrijf had. De speeltuin was erg populair bij de Nootdorpers. Naast de traditionele wip, klimrek en schommel stond er ook een tredmolen en een Engelse schommel, waar je met acht kinderen achter elkaar kon zitten.
De speeltuin Ruimzicht van Jan de Groot aan de Brasserskade 12 aan het begin van de jaren zestig.
Ruimzicht was een café annex speeltuin. Café Ruimzicht werd uitgebaat door Jan de Groot, die ook een busbedrijf had. De speeltuin was erg populair bij de Nootdorpers. Naast de traditionele wip, klimrek en schommel stond er ook een tredmolen en een Engelse schommel, waar je met acht kinderen achter elkaar kon zitten.
Café Ruimzicht is eind jaren zestig afgebroken.
Wil van der Tas in de kruidenierswinkel aan de Brasserskade 1 in de jaren zeventig.
Toen Nico en Wil van der Tas in 1958 hun winkel openden aan de Brasserskade 1, tegenover waar nu de ingang van Craeyenburch is, waren ze één van de zeven kruideniers in Nootdorp, dat bijna drieduizend inwoners telde. In 1975 was het inwonertal verdubbeld en werd de zesduizendste Nootdorper, Eric Mooijman, geboren. In 1988, dertig jaar nadat ze begonnen waren, was Van der Tas de laatste kruidenierszaak die werd gesloten.
In 1960 staat de trouwstoet van Piet Ripken en Marie de Groot voor de deur van Café Ripken aan de Brasserskade 13.
Aan de Brasserskade 13 stond café De Bocht (het vroegere café Ripken). Jan en Lidia Dingenouts waren de uitbaters.
Na een brand in het woonhuis en café De Bocht in 1990 is er op deze plek een nieuwe woning gebouwd.
Het laatste huis aan de Brasserskade. Het dateert uit 1919. De timpaan - het gele stuk net onder de nok - is een gemeentelijk monument.
Het laatste huis aan de Brasserskade. Het dateert uit 1919.
De schuur die bij het huis aan de Brasserskade 19 hoort werd in het verleden gebruikt door Siem en zijn zus Nel Kroon, een rijdende groenteboer.
Like this:
Like Loading...