Hoe schilderachtig Nootdorp voor de oorlog weI was moge blijken uit deze foto, genomen achter de Dorpsstraat richting Veenweg.
Een foto genomen aan de achterzijde van het vroegere aannemersbedrijf van J. van Tilburg aan de Dorpsstraat (1925). Achteraanzicht vanaf de Wilhelminastraat.
Een foto die werd genomen in 1935 vanaf de Kerkweg naar de Dorpsstraat. Er stonden nog geen woningen. Het weiland duidt de plaats aan van de huidige bebouwing van de Maria van Oosterwijkstraat, Wilhelminastraat en Burg. Jhr. Hesselt van Dinterstraat.
Deze foto laat nog duidelijk aan de rechterkant de voorgevel van de eerste Nootdorpse openbare lagere school zien, de plaats waar later het raadhuis werd gebouwd. Naast de school is nog een gedeelte zichtbaar van het huis van het hoofd van de school. Het huis met de lantaarn, aan de linkerzijde, was de wagenmakerij van E. Ripken.
Dat de omgeving rondom de Dorpskerk in de loop der jaren nog al wat veranderingen heeft ondergaan, blijkt wel uit deze foto uit 1904. Uiterst links zien we nog net een stukje van de openbare lagere school.
Deze karakteristieke foto van de Dorpsstraat dateert van 1910. In het eerste huis links was een brievenbus waarin de post voor de PTT kon worden gedeponeerd. Nootdorp had in die tijd nog geen eigen postkantoor. Op de foto herkennen we D. Ripken, B. Overdam, Q. Schilperoort en W. van der Gaag. De groep geheel op de achtergrond stond voor de wagenmakerij van E. Ripken. Naast de heer Ripken staan zijn vrouw alsmede G. Kleijweg en mejuffrouw Geijsenberg.
Zo zag de dorpsjeugd van Nootdorp eruit in 1920. Van links naar rechts zien we: Frits de Bruijn, Arie Ruijgt, J. Jasperse, Joop Ruijgt, Wim de Bruijn, Klaas van Hagen, Koos Put, Kees Groenewegen, Jaap Naaijen, Jan Put en vooraan Frans van Schie en een onbekende.
Een gezicht op de Dorpsstraat. Rechts op de foto ziet u het laatste huis aan de Molenweg, daarnaast de smalle Oudeweg en dan op de hoek het oude café van Arie van Ooijen. Dit café heette "De Zwaan". Overigens geeft de Dorpsstraat een duidelijk beeld over het woningbestand aan het begin van deze eeuw.
De Dorpsstraat rond 1900 in de winter. Aan de rechterzijde zijn nog duidelijk de reeds afgebroken oude woningen te zien met uiterst rechts het café van Arie van Ooijen.
Op de hoek van de Dorpsstraat en de Oudeweg was vanaf 1837 de herberg Het Raadhuis gevestigd. Arie van Ooijen kocht het pand in 1883 en veranderde de naam ervan in café De Zwaan. Hij breidde het café uit met een stal voor negen koeien. Het pand werd in 1917 verkocht. Dit betekende het einde van het café annex boerenbedrijf op deze plek. (foto ca. 1910)
Een mooi doorkijkje in de Dorpsstraat rond 1913. Aan de Dorpsstraat 2 was het café van Arie van Ooijen. Op de foto, geheel rechts, is het bord nog net te zien.
Op de hoek van de Dorpsstraat en de Oudeweg was in vroeger jaren het café "De Zwaan" van de familie Van Ooijen gevestigd. De familie had daarbij tevens een boerenbedrijf. Op deze foto ziet u, van links naar rechts: schoonzoon Van der Burg met voor hem zijn vrouw en kind en naast hem mevrouw Coppens met dochtertje Jet, dan de baas zelf', Arie van Ooijen met naast hem zijn dochter Mijn, haar moeder en dan op de voorgrond de hondekar, waarin Leon van Ooijen had plaats genomen.
In 1915 keek je zo vanaf de viersprong de Dorpsstraat in. Links café "De Gouden Star" aan de Kerkweg en rechts zie je nog net de afslag naar de Oudeweg. Rechts na de afslag zien we café "De Zwaan" van de familie Van Ooijen. De man met het paard is Tinus van Dijk met naast hem de kinderen Marie Saarberg, Tinus Ripken, Wim Eisberg, Bernard Jansen en Jan Eisberg.
Dorpsstraat 6 in 1907 met de wagenmakerij van weduwe Van Oosten. Op de foto zien we de weduwe Van Oosten met twee knechts. Eén van de knechts is Piet Mooijman, de rietdekker.
In de jaren vijftig werden regelmatig etalagewedstrijden gehouden door de Nootdorpse winkeliers. Hier de etalage van slager Johan van Velzen in de Dorpsstraat.
Boerderij van Willem van Leeuwen, zichtbaar in het midden van de foto, ingeklemd tussen de bebouwing van de Dorpsstraat. Links onder is nog een stukje van de Oudeweg te zien. (foto ca. 1935. Bron: Ministerie van Defensie)
Nootdorp - Dit is een van die dorpen, die men van buiten af in een blik kan vangen, afgesloten gemeenschappen rondom een kerk, omkranst door huizen en kleine bedrijven. Achteraanzicht vanaf de Oudeweg.
In 1861 liet Nicolaas van Leeuwen een pand aan de Dorpsstraat ombouwen tot boerderij. De boerderij bleef twee generaties in de familie Van Leeuwen en werd ruim honderd jaar later afgebroken in 1965.
Zo zag het timmerbedrijf van de heer A. Groenewegen aan de Dorpsstraat 12 er uit in 1912. In de Dorpsstraat was nog geen trottoir aangelegd. Rechts voor de deur staat L. Jekkers, de slachter. Op de voorgrond staat de heer A. Groenewegen.
In 1925 werd deze foto gemaakt van twee Nootdorpers en wel de heer Jan Jasperse (landarbeider bij de familie Van der Marel) en Arie Rijgersberg, die slachter was. De foto werd genomen voor de woning Dorpsstraat nummer 12. Er lag nog geen trottoir in de Dorpsstraat. Ieder had voor zijn huis een eigen straatje.
Op de plaats waar nu het pand Dorpsstraat 16 is gelegen, stond vroeger, in 1910, de kruideniers- en snoepwinkel van de familie Saarberg. Op de foto zien we, van links naar rechts: met fiets Adriaan, Truus, Cor, Neel en Piet Saarberg met zijn echtgenote.
Rond de eeuwwisseling was er in de Dorpsstraat de kruidenierswinkel van de heer Saarberg. De heer Saarberg had vele functies; hij was onder andere koster van de hervormde kerk en hij had met zijn hondenkar een bodedienst van Nootdorp naar Delft. Op de foto zien we hem met zijn hondenkar in de Dorpsstraat.
Nog een schilderachtige foto van de Dorpsstraat, nu in het jaar 1912.
Een zeer karakteristieke foto van de Dorpsstraat uit 1921. Vooraan rechts had de familie Saarberg een winkeltje, waarin Marie de klanten bediende. Daarnaast was de smederij van Van de Poel.
Deze foto werd rond 1900 genomen. Er was voor het nemen van deze foto danige belangstelling. De meeste jongens droegen petten, terwijl jongens en meisjes op klompen liepen.
Een gezicht in de Dorpsstraat gezien vanaf de Molenweg. Tegenover de oude smederij van Van de Poel, Dorpsstraat 20, had smid Van de Poel een inspanruimte waar de paarden werden beslagen. De deuren van deze inspanruimte staan open. Waar de lantaarn zichtbaar is, aan de linkerkant, ziet u de voorgevel van het vroegere raadhuis.
Dat de Dorpsstraat in de loop van de jaren drastisch is gewijzigd, blijkt wel duidelijk uit de oude huisjes die op bovenstaande foto te zien zijn en onmiddellijk grensden aan de hervormde kerk. Op de foto, voor zijn ouderlijk huis, de heer Janus Post.
De Dorpsstraat in 1915. Liggend op straat Ben Janssen, en voorts Wim Eisberg, Tinus Ripken, Jan Eisberg en Marie Saarberg.
In het huidige pand aan de Dorpsstraat 30 was vroeger de bakkerij van de familie Post gevestigd. Voor de bakkerswinkel zien we de bakkerswagen met de heer Wout Post en daarnaast mevrouw Post-Jongerius met haar dochtertje Mien.
Aanvankelijk was het postkantoor ondergebracht in het huidige pand aan de Dorpsstraat 32. Bovenstaande foto laat u de voorgevel van het postkantoor zien met duidelijk daarop vermeld wanneer de openingstijden waren. Postkantoorhoudster was jarenlang mejuffrouw Gerarda Post. Het was het eerste postkantoor in Nootdorp, waarin ook de telefooncentrale was ondergebracht. De heer C. Verloo heeft jarenlang de telefooncentrale bediend.
Duidelijk zijn op deze foto de oude huisjes naast de hervormde kerk te zien.
Op de plaats van het vroegere raadhuis, aan de Dorpsstraat 44, woonde in vroeger jaren de weduwe De Graaf-Jekkers, Voor haar woning ziet u Martien de Graaf in het wagentje en naast hem Theo van de Sande.
Op de plaats waar vroeger snackbar "Madija" was gevestigd, stond de schoenwinkel van de familie Van Veen (links, huis met dakkapel). Daarnaast was de sigarenwinkel van G. van Dorp gevestigd. Het wagentje midden in de Dorpsstraat was de handelswagen voor potten en pannen en andere huishoudelijke artikelen van de firma Morits uit Delft.
Aan het eind van de 19e eeuw stonden er in de kern van Nootdorp twee kleine boerderijen, die in de eerste heft van de 20e eeuw zijn afgebroken. Deze twee boerderijen zijn in 1952 door de dan 69-jarige Jan van Tilbrug vereeuwigd. Hij tekende een overzicht van de Dorpsstraat, zoals die er in 1890 uitzag. Beide boerderijen waren van 1878 tot 1887 eigendom van Arnoldus Konings.
Een groepsfoto uit 1907 in de Dorpsstraat.
Zo zagen de woningen in de Dorpsstraat er rond 1914 uit. Geheel rechts op de foto de schoenwinkel van Veen, waar later snackbar "Madija" kwam. Typerend voor de oude Dorpsstraat is de oude dorpslantaarn. De jongen geheel rechts op de foto is Martien de Graaf.
Dat de Dorpsstraat, tussen de percelen 46 tot en met 90, in 1935 er wel heel anders uitzag dan nu, blijkt weI uit deze foto. De vaart naast de Dorpsstraat werd gedempt en tot parkeerplaats ingericht.
Aan het eind van de 19e eeuw stonden er in de kern van Nootdorp twee kleine boerderijen, die in de eerste heft van de 20e eeuw zijn afgebroken. Deze twee boerderijen zijn in 1952 door de dan 69-jarige Jan van Tilbrug vereeuwigd. Hij tekende een overzicht van de Dorpsstraat, zoals die er in 1890 uitzag. Beide boerderijen waren van 1878 tot 1887 eigendom van Arnoldus Konings.
Nootdorp was rond 1900 een kegelbaan rijk. Deze kegelbaan was ondergebracht in café-billard "Royal". Later was hier een kolfbaan in wat toen café "De Zon" was van Cees Sluijs.
Dat de Dorpsstraat ter hoogte van het oude nummers 64 en volgende grote veranderingen heeft ondergaan, blijkt weI uit deze foto. De langs het dorp lopende vaart is geheel gedempt en thans ingericht voor parkeerplaats. Voorts ziet men "Cafe Billard Royal" met daarin ondergebracht de kegelbaan. Alle op deze foto staande woningen zijn afgebroken en vervangen door nieuwbouw.
Het jagen zat de Nootdorpers in het bloed. Deze foto werd na de jacht genomen in de zaal van café De Zon van Cees Sluijs aan de Dorpsstraat. Op de foto zijn, van links naar rechts, zichtbaar: Cor van Leeuwen, een onbekende, Ant. Mostert, Willem Wiegel en Jan Lamens. Op de tweede rij: Gerard Groenewegen, Koos Put, Henk Wiegel, een onbekende, Piet Wiegel, Wim Maasland en Leen Groenewegen. Op de voorgrond: Simon Groenewegen en Doe Mostert.
Aan de Dorpsstraat 66 hadden Simon Groenewegen en Ploon v.d. Sande hun levensmiddelenbedrijf. Op de foto van links naar rechts: Ploon v.d. Sande, Mies v.d. Sande en Simon Groenewegen.
Aan de Dorpsstraat 66 stond in de jaren dertig van de 20e eeuw de kruidenierswinkel van de heer en mevrouw Groenewegen-van de Sande. Hij was bij de Nootdorpers beter bekend als Siem Groenewegen.
Een groepfoto genomen vanaf het Oosteinde, richting Dorpsstraat, De foto werd genomen ter hoogte van het perceel nummer 88. Op de foto zien we, van links naar rechts, op de eerste rij: Riet van Wees, Jo Naaijen, Greet van Schie, Cor van Hagen, een meisje van P. Saarberg, Pietje van 't Wout, Gerda van 't Wout, nog een meisje van P. Saarberg en Riek van Wees met fiets. Op de tweede rij: drie meisjes van Liefhebber, Anna Post, Marie van Hagen, Leni Liefhebber, Puk van Hagen, Arie Ruijgt, Wim van Wees, een meisje van Liefhebber en Klaas van Hagen (met fiets met carbidlamp). Op de derde rij zittend: Piet Liefhebber, Cor Naaijen, Frans van Schie, Thea van Veen, Frits de Bruijn, Leo van Veen en Jan van Hagen.
Onmiddellijk naast "De Gouden Star" (huidig Grand Café 1837) in de Dorpsstraat was de bakkerij van de familie Van 't Wout gevestigd. Voor de deur staat de bakkerswagen van bakker Van 't Wout.
In 1955 werd in de Dorpsstraat de rij oude bomen gerooid, die voor "de Gouden Star" en de bakkerij van Van 't Wout stond. (Dorpsstraat 1 en Kerkweg 2.)
Dit was het Nootdorpse raadhuis rond de eeuwwisseling. In dit gebouw werden de raadsvergaderingen gehouden en hield de burgemeester van Pijnacker, die tevens burgemeester van Nootdorp was, zijn spreekuur. Naast het raadhuis stond het arrestantenlokaal en daarnaast de inspanruimte van hoefsmid Van de Poel, die in deze ruimte de paarden besloeg. Het vroegere raadhuis stond op de plaats waar nu CulturA staat, op de hoek van de Dorpsstraat en de Maria van Oosterwijkstraat.
Op de plaats waar nu CulturA staat, op de hoek van de Dorpsstraat en de Maria van Oosterwijkstraat, stond het eerste raadhuis van Nootdorp. Deze foto werd genomen in 1904. Op de foto de heren Q. de Booij en J. Elderhorst. Naast het raadhuis was de ruimte waar de paarden werden beslagen door smid v.d. Poel en daarnaast was de nor (op deze foto niet te zien).
Op de plaats waar nu CulturA staat, op de hoek van de Maria van Oosterwijkstraat en de Dorpsstraat stond vroeger het raadhuis. Dit raadhuis werd in 1886 gebouwd, zie de gevelsteen. Deze foto is genomen in de jaren 20 van de 20e eeuw. Op de voorgrond de huisschilder P. Vis, die jarenlang ook leider was van de zondagsschool van de hervormde kerk.
Zo zag de woning Dorpsstraat 11 er rond 1920 uit. Voor het huis, met muts op, poseert mevrouw Eisberg.
Deze foto van de Dorpsstraat in genomen in 1905. Links op de foto is in de voorgevel van het eerste huis de enige brievenbus van Nootdorp te zien. Een eigen postkantoor had Nootdorp niet, maar er was wel gelegenheid om de post te bezorgen. De jongen met de fiets is Leen Elderhorst en de jongen met de lichte kiel is Cor van Dijk.
Zo zag de Dorpsstraat er uit in 1912. In de gevel van de woning geheel links op de foto was de openbare brievenbus van de PTT. Voor de woning daarnaast staan mevrouw Eisberg met haar moeder en de kinderen Wim en Jan Eisberg. Rechts voor het hek staat mevrouw Hoogervorst met drie kinderen en op de achtergrond staan, voor de wagenmakerij van Ripken, Dirk, Marietje, Sjaan en Evert Ripken. Naast hen staat nog Leen Franssen.
Gezicht op de Dorpsstraat vanaf de hervormde kerk gezien. Geheel links, naast het postkantoor, meester Casteleijn. De kinderen op straat zijn, van links naar rechts: Nel v.d. Gaag, Antje Hogervorst, Tinus Ripken en Ben Janssen. Bij de winkel rechts zien we de moeder van mevrouw Eisberg, Wim, Jantje, de heer J. Eisberg en zijn echtgenote.
Vader en moeder Van Tilburg met hun zoon Cor voor de woning aan de Dorpsstraat 35, waar jarenlang het aannemersbedrijf van de familie Van Tilburg was gevestigd.
Deze foto uit 1890 laat zien dat in het huidige pand Dorpsstraat 37 vroeger een café was gevestigd van Ant. Kerklaan (zie uithangbord). Daarnaast was het timmerbedrijf van Romijn gevestigd met daarnaast de wagenmakerij van Ripken.
Dat de boerenwagen rond de eeuwwisseling in Nootdorp nog volop in gebruik was, blijkt wel uit deze foto van de wagenmakerij van de heer E. Ripken, hier met zijn knecht Leen Meijster. De wagenmakerij was ondergebracht in het huidige pand Dorpsstraat 37.
Zo kondigde de heer E.E. Ripken in januari 1889 zijn komst als wagenmaker in Nootdorp aan. Everardus Eldert Ripken is geboren in Amsterdam op 8 juni 1857. Hij trouwt op 8 november 1892 in Stompwijk met Cornelia Johanna van der Kraan. Hij overlijdt te Nootdorp op 9 juli 1935.
Dat de boerenwagen rond de eeuwwisseling in Nootdorp nog volop in gebruik was, blijkt weI uit deze foto van de wagenmakerij van de heer E. Ripken, hier met zijn knecht Leen Meijster. De wagenmakerij was ondergebracht in het huidige pand Dorpsstraat 37.
Een foto van de Dorpsstraat omstreeks 1911. Waar de twee bomen staan, rechts op de foto, was de herberg van Ant. Kerklaan, met uithangbord. Rechts naast de herberg was in die jaren de timmermanswerkplaats van Flip Romijn gevestigd met daarnaast de wagenmakerij van Ripken.
De wagenmakerij van E. Ripken in de Dorpsstraat. Voor de werkplaats staan Piet, Sjaan en Evert Ripken. De militair is de heer C. Janssen. De foto is genomen in 1917.
Aan de Dorpsstraat 37 werden de eerste vrachtwagens gemaakt door wagenmakerij E.E. Ripken. Het gebruik van de vertrouwde wagens en karren raakte in onbruik en de vrachtwagens deden hun intrede. Ripken ging daarom over tot het fabriceren van vrachtwagens. Trots kijken vader Everardus Eldert Ripken en zoon Petrus Gerardus Ripken ons aan bij deze vrachtwagen die als veewagen werd gebruikt.
Zo zag de Dorpsstraat er uit vanaf het huidige perceel Dorpsstraat 39 tot en met 53. Links op de foto, in de deuropening, staat Anna Hogervorst. De man met de hondekar was Gijs van Leeuwen, de lorrenboer. De man in het midden, met baard, is smid Marrewijk, die aanvankelijk de smederij van Van de Poel beheerde. Tussen de fiets en de hondenkar staat Jo Elderhorst. Deze foto werd in 1908 genomen.
Deze foto werd genomen in 1912 genomen in de Dorpsstraat. Van links naar rechts ziet u de vrouw van J. van der Sman met kind, naast haar Gerard Kleijweg met voor hem, staande, Marietje Ripken, naast haar P. van Logehem met voor zich Pietje Hogervorst.
De groentewinkel van Jac. De Bruijn aan de Dorpsstraat 39. Pet en lange broek voor de jeugd en ook een sigaret! Op de foto van links naar rechts Jan Schilperoort, Jac. de Bruijn (voor hem zijn zoons Frits en Wim), C. de Groot, P. de Bruijn, Th. van de Sande, C. van Schie, G. Groenewege en J. Meijster.
Op de plaats van het vroeger constructiebedrijf Elno in de Dorpsstraat was vroeger de smederij van de familie Elderhorst gevestigd. Op deze foto, die werd genomen rond 1900, staan, van links naar reehts: C. van Beurden (smidsknecht), met fiets L. Elderhorst, baas Elderhorst senior, Jo Elderhorst en Janus Elderhorst.
Het interieur van de smederij van Elderhorst in 1916. Rechts vader Leen Elderhorst en links Jo Put.
Deze foto uit 1908 werd genomen voor de smederij van Elderhorst en van links naar rechts zijn te zien: J. Elderhorst met voorhamer, met fiets J. Elderhorst sr. en voorts Dirk, Evert en Piet Ripken.
Waar vroeger de constructiewerkplaats ELNO aan de Dorpsstraat 53 was gevestigd, lag in 1916 de smederij van vader Leen Elderhorst. Van links naar reehts op deze foto: Jo Put, Leen Elderhorst, J. Elderhorst Sr. en geheel reehts Martien de Graaf in een voor die tijd kenmerkend invalidenwagentje.
Ter afsluiting van een zijkapel in de rooms-katholieke kerk werd een schitterend smeedijzeren hek gemaakt. De vervaardigers hiervan waren, van links naar rechts: Jo, Leen en Janus Elderhorst. Het hek werd geplaatst in 1916.
Een foto van de Dorpsstraat voorbij het voormalige raadhuis, in de richting van het Oosteinde. Waar de parkeerplaats was gelegen, tegenover de vroegere slagerij Opstal, was deze vaart. Achter de bomen, aan de linkerkant, lag de boerderij van Jan van Dijk, nu is er het Dorpsplein. Op de vlonder staat zijn dochter Lena. Langs de Dorpsstraat, in de berm langs de vaart, zien we Bernard Janssen, Bertus Overdam, Willem van der Gaag, Eist Hijdra, Marie Put en de gezusters Saarberg.
Recht tegenover het vroegere raadhuis, waar nu het Dorpsplein is, liep vroeger een vaart. In de winter was dit een mooie ijsbaan. Hier ziet u M.P. Ripken op de schaats. Rechts staan fraaie knotwilgen.
In het midden van de foto de boerderij van Jan van Dijk aan de Dorpsstraat. De boerderij grensde toen nog aan het landelijk gebied. (foto ca. 1935. Bron: Ministerie van Defensie)
Dorpsstraat 55 net nadat de sloot gedempt is die voor de boerderij van Jan van Dijk lag. (foto ca. 1965)
Arie van Dijk liet deze boerderij, aan de rand van de dorpskern, in 1855 bouwen. De eerste boer op deze plek was zijn zoon Cornelis. Na hem zouden nog twee generaties Van Dijk op deze boerderij boeren. In 1972 werd de boerderij afgebroken. De boerderij stond op de plek waar nu het Dorpsplein is. (foto ca. 1970)
Dorpsstraat 57 / 59 (links) was een dubbele woning en daarnaast was Dorpsstraat 61 met de boerderij van Dirk van der Gaag. De huidige Meidoornlaan komt tussen deze twee woningen uit die begin jaren zeventig zijn afgebroken.
In 1915 kocht Piet van der Gaag een arbeidershuis. In 1918 liet hij achter dit huis een stal bouwen. Zijn zoon Dirk nam het bedrijf over. Omstreeks 1970 zijn het woonhuis en de stal aan de Dorpsstraat 61 afgebroken in verband met de aanleg van de woonwijk Vrouwtjeslant.