Een niet onbekend dorpsbeeld uit de jaren twintig: de bakkerswagen van bakker Holtkamp met paard ervoor. De jongen die het paard vasthoudt is Jan van Venrooij. Op de bok zit de neef van bakker Holtkamp. De bakkerij Holtkamp was gevestigd aan de Molenweg in het huidige perceel no. 5.
Deze schilderachtige foto laat de bakkerswagen zien van bakker Holtkamp met op de bok Jozef Ripken en naast de wagen, met de broodmand, Frans Holtkamp.
Tussen 1920 en 1930 werd door Klaas van Beek uit Nootdorp een lijnbusdienst onderhouden tussen Nootdorp en Delft. De bus bood plaats aan twaalf personen.
Meer dan veertig jaar bracht Jan Elderhorst in Nootdorp dagelijks de post rond. Zijn zoons, wonend aan de Kerkweg 1, zetten deze traditie voort. De foto is genomen in 1910. Men had in die tijd nog geen uniform maar wel een draagmedaille.
Een bekend Nootdorps figuur was Gerard Rijgersberg, die bekend stond als een echte visser. Hij woonde jarenlang aan het begin van de Polderweg. (foto ca. 1954)
In 1917 werd door de Nootdorper Chris van Oudheusden het huisvuil per schuit afgevoerd van de gemeente 's-Gravenhage naar een put, die was gegraven voor zandwinning voor de aanleg van de spoorlijn Den Haag-Gouda. Hier zien we het laden van het huisvuil in de schuit van Chris van Oudheusden in 's-Gravenhage.
Het rooms-katholieke zangkoor "Laus Deo" uit Nootdorp tijdens een jaarlijkse uitgaansdag bij een bezoek aan Schiphol. Het gezelschap werd gefotografeerd voor een driemotorig toestel. Van links naar rechts: Siem van Hagen, Arend Groenewegen, Cor van Dorp, Jan Groenewegen, Siem Groenewegen, Arie Tetteroo, Jan de Groot, Bernard van Hagen, Leen Olsthoorn, Siem Veldhoven, Chris de Vreede, Piet Olsthoorn, Evert Ripken en Piet Mooijman.
Zo trokken de Nootdorpers Tinus Ripken, Han de Vet, Aad van Eijk en Dirk Ripken in de jaren dertig per automobiel naar de bollenvelden.
Met deze prachtige auto gingen Aad van Eijk en zijn verloofde An van Haastrecht en Dirk Ripken met zijn meisje Lien Donders een dagje uit (1925).
Dit is een foto uit 1930. Men ging een dagje uit en natuurlijk moest er een foto worden gemaakt. Van links naar rechts: B. Strampraat, J. Elderhorst, D. Lindeman, Jans Put, Janus Kroon, Grar van Hagen, een aantal onbekenden, Henk den Hollander en koster J. den Hollander.
In januari 1948 werd door de Nootdorpse Katholieke Arbeidersbeweging (KAB) een reisvereniging opgericht die de schitterende naam droeg: "Tot onderling nut en genoegen". Bedoeling was dat jaarlijks een uitgaansdag werd georganiseerd voor de leden. Iedere week betaalde men voor deze reis ƒ 0,25 per persoon. Hierboven een foto van deze jaarlijkse uitgaansdag. Het is duidelijk dat hier de Nootdorpers Schiphol aandeden. De vereniging werd officieel op 1 februari 1984 opgeheven.
Een foto van de familie Boonekamp, waarvan twee dochters kloosterzuster werden en drie zonen priester. De heer Boonekamp had een levensmiddelenbedrijf vlak naast de rooms-katholieke kerk aan de Veenweg.
Een interieurfoto met het Nootdorpse gezin van vader E. Ripken. Vader Ripken had in de Dorpsstraat een wagenmakerij. Op de foto zitten vader en moeder Ripken aan tafel, Staande erachter: dochter Marie en geheel rechts zittend: tante Marie Ripken.
Een familiefoto uit 1910. Dit was het gezin van de Nootdorpse wagenmaker E. Ripken. Van links naar rechts, op de achterste rij: Joop en Sjaan Ripken, vader Ripken en Truus Ripken. Zittend: Piet, moeder Ripken met op haar knie Marietje Ripken en Dirk Ripken. Geheel op de voorgrond: Tinus en Antoon Ripken.
Op 23 mei 1923 vier de het echtpaar Goeman-van de Sande in zaal Sluijs in de Dorpsstraat het vijftigjarig huwelijksfeest. Vader Goeman was jarenlang boerenarbeider bij de familie Van der Marel. Het gezin telde vier jongens en vier meisjes en woonde in een woning die gelegen was achter de woning van de oude smederij Van de Poel in de Dorpsstraat 18. Het werd een onvergetelijk feest voor het gouden paar.
In 1953 vierde Arend Groenewegen zijn honderdste verjaardag. Dat is in die tijd een bijzonder hoge leeftijd.
Een foto van het gezin van Adr. Janssen die woonde aan het huidige Oosteinde no. 9. Vader Janssen was veehouder en jarenlang dijkgraaf van de polder van Nootdorp. Op de foto Corry, Kees, Alie, Riet, Tiny, Leen, vader, moeder, Marie, Aad en Herman.
Het echtpaar Willem Kroon-van Beek woonde in de inmidde1s afgebroken woning Veenweg no. 18. De heer Kroon was vrachtbode tussen Nootdorp-Den Haag en Delft v.v. Op de foto ziet u het echtpaar toen zij 35 jaar getrouwd waren.
Op 25 juli 1923 vierde het bruidspaar Arend Lamens en Maria Hendrika Degenhardt in Nootdorp hun vijftigjarig huwelijksfeest te midden van hun kinderen. Het gezin telde twee zoons en vijf dochters en woonde aan de Hogeveenseweg (thans huisnummer 5). Arend Lamens was boerenarbeider en loonwerker. Het bruidspaar werd vierennegentig (man) en eenennegentig (vrouw) jaar oud. In 1933 werd nog hun zestigjarig huwelijksfeest gevierd. Zij woonden toen in een van de kleine woningen aan de Achterweg (thans Oosteinde). Deze woningen werden afgebroken in verband met de reconstructie van het Oosteinde. In de volksmond werden deze woningen "De Ark" genoemd.
Er waren drie inwoners van Nootdorp, die Piet Mooijman heetten. Ter onderscheiding sprak men van: Piet de boer, Piet de rietdekker en Piet van Cas. In 1922 vierde Piet de boer, Veenweg 107, zijn 25-jarig huwelijksfeest. Op de foto, onderaan zittend: grootmoeder v.d. Meer en het bruidspaar mevr. Mooijman-v.d. Meer en Piet Mooijman. Van links naar rechts staande: tante Cor Vester, oom Piet Vester, Johanna Koot, tante Anna Koot, Corrie Mooijman, oom Piet Koot, Piet Mooijman, Arie Kerklaan, Bets Mooijman, Jan Mooijman (broeder), Mie v.d. Burg-Valk, Arie Mooijman, tante Griet, G. van Koppenv.d. Meer, Cees van Koppen, Henk Mooijman, Arie van Dijk, oom Willem Mooijman, tante Pietje Beljaars, Marie Mooijman en Job Mooijman.
Een van die karakteristieke foto's van Nootdorpse families. In het midden bakker Post met zijn vrouw. Bakker Post was tevens gemeente-ontvanger van Nootdorp. Voorts staan op de foto: Wout, Vincent, Janus, Piet, Anna, Gerarda en Lena Post.
Op zondagmiddag ging de familie J.A. Post uit rijden voor familiebezoek. Op de foto de heer en mevrouw Post met hun kinderen Mien, Piet en Arie.
In de Dorpsstraat, tegenover het raadhuis, woonde de familie Put-van Kampen. Staande op de achterste rij, van links naar rechts: Th. Lindeman (de latere wethouder), mevrouw Put, Jan Put, Jo Put en Arie van Kampen. Zittend: mevrouw Lindeman, de weduwe Put-van Kampen en Marie Put. De foto dateert van 1926.
Aan de Brasserskade 13 was het café gevestigd van het echtpaar Ripken-de Groot. Dit waren de kinderen van Ripken met van links naar rechts: Riet, Katrien, Piet, Nel, in de wagen Truus, Klaas, Evert en Koos.
Een Nootdorpse trouwfoto uit november 1892. Het bruidspaar zit op de voorgrond, reehts Everardus Eldert Ripken en links van hem zijn bruid Cornelia Johanna van der Kraan. Naast de bruidegom zitten de ouders van de bruid: moeder Adriana Rijgersberg met muts en vader Petrus van der Kraan. Verder ziet u op de foto de wederzijdse broers en zusters van het bruidspaar.
De gemeentebode Gerrit Ruijgt was gehuwd met mevrouw w.e. Jasperse. Dit gezin telde elf kinderen. Ter gelegenheid van het 35-jarig huwelijksfeest werd deze foto gemaakt. Gerrit Ruijgt was gemeentebode en meteropnemer van het toen: nog eigen Nootdorps Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf. Iedere maand deed hij de ronde in het dorp om de meters op te nemen. Hij woonde met zijn gezin in het, inmiddels afgebroken, woonhuis vlak naast het gemeentehuis.
Tot de meest bekende Nootdorpers behoorden zeker de gebroeders Van de Sande met hun zus Pietje. Op de foto van links naar rechts: Gerrit, Piet, Jan, zus Pietje, Kees, Dirk en Arie, Vooraan zittend in het midden: broer Han met zijn vrouw mevrouw v.d. Sande-van Dijk.
Het gezin van de tuinder P. v.d. Sande-van Marrewijk, wonend aan de Veenweg 62. Op de foto van links naar rechts: Bert, Theo, vader P. v.d. Sande, Ploon, moeder, Mies en Sjaan. Voor: Piet en Mien.
Op de zondagmiddag in de zomer gingen de Nootdorpse meisjes in die tijd bij elkaar op theevisite. De fotograaf werd gevraagd om eens een foto te komen nemen. De op de foto staande meisjes waren allen nichtjes van elkaar. Van links naar rechts: Cor van der Helm Mdr., Sjaan van der Burg, Ploon Kouwenhoven, Cor en Toos van der Helm Wdr., Sjaan Oudshoorn, Cor van der Helm Sdr. en Sjaan van der Helm Mdr.
Nootdorp heeft ook veel religieuzen voortgebracht. Hier een foto ter gelegenheid van de professie van zuster Irmina van Koppen (Marie). Van links naar rechts, zittend: Ploon, vader Kees van Koppen, zuster Irrnina van Koppen, rnoeder Van Koppen (v.d. Meer), zuster Dagobertha en Job van Koppen. Staande: Cor en Bert van Koppen.
In 1928 vierde het echtpaar Kees van Koppen-van der Meer aan de Oudeweg no. 51 hun zilveren huwelijksfeest. Een familiefoto ontbrak niet. Hier van links naar rechts: Cor, Bert en Anna van Koppen, Henk Persoon, Ploon, Job en Corrie van Koppen. In het midden zittend het zilveren bruidspaar.
De Nootdorper Dorus Goeman als soldaat in gala-uniform tijdens de mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog. Hij woonde aan de Veenweg 61.
A. van Velzen en J. van der Kraan, twee Nootdorpse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Deze foto stuurde de Nootdorpse soldaat Jan de Vreede Jzn. naar zijn ouders in Nootdorp. Geheel rechts, gehurkt op de grond soldaat Jan de Vreede Jzn.
Janus Janssen woonde aan de Dwarskade 17 en hij diende bij de Cavalerie.
Ook uit Nootdorp trokken na de oorlog veel jongens als dienstplichtig soldaat naar Indonesië. Hier tussen zijn ouders de Nootdorpse militair Versluis bij zijn terugkeer in Nootdorp.
Een bekende figuur in Nootdorp was de heer A. Paalvast. Hij had een tuindersbedrijf aan het Oosteinde.
Op 1 april 1915 herdacht de heer A. Post de dag dat hij vijfentwintig jaar geleden in functie trad als gemeenteontvanger van Nootdorp; vele blijken van waardering en hoogachting zijn hem ten deel gevallen, aldus schreef de courant.
Een markante foto van de Nootdorpse dorpsveldwachter Jaap Bijsterveld, te paard gezeten.
Een staatsiefoto van de Nootdorpse veldwachter Jaap Bijsterveld met zijn echtgenote, gefotografeerd achter het oude raadhuis. In het midden de theetafel.
Een foto van de vrouw van de dorpsveldwachter, Jaap Bijsterveld.
Al had Nootdorp geen zwembad toch ging men zwemmen in een plas langs de spoorbaan. Op de foto de jongens D. Lelieveld, Cor van Tilburg Pzn. met op zijn rug Mieles Post, Willem van Leeuwen, Rein Lindeman, Cor van Tilburg Jzn. en Aad van Eijk. Waarschijnlijk is het de put van Reef die bij de spoorlijn Den Haag - Gouda ligt.
Een groepfoto van Nootdorp uit de jaren 1920-1930. Op de foto van links naar rechts: de dames Door Lindeman, Griet van der Helm, Jans Put, Marie van der Helm, Pietje Janssen en Jaan Janssen.