In de jaren dertig maakte een militair vliegtuig een noodlanding op een weiland langs de Dwarskade. De twee heren met hoed op voor het vliegtuig zijn Jan Meijster en Willem van Leeuwen. Verder zien we kinderen van de Dwarskade.
Aanvankelijk stond er in de oksel van de Brasserskade en de Dwarskade een buitenverblijf. In 1877 liet Leendert Janse dit buitenverblijf afbreken en een nieuwe boerderij bouwen. Het kreeg de naam Ouders Gedachtenis en stond aan de Brasserskade 2. Na hem waren nog twee generaties Janse boer op deze plek. In 1991 is de boerderij afgebroken. (foto 1975)
De verpachter Antonie Greeve liet in 1843 een nieuwe boerderij aan de Brasserskade 8 bouwen op de plaats waar eerder de veenman Jan Rijlaarsdam woonde. De erfgenamen van Greeve verkochten de boerderij in 1883 aan Adrianus Janssen wiens zoon Kees op de boerderij kwam, opgevolgd door Willem, de zoon van Kees. Van 1975 tot 2000 hebben er twee generaties Overgaauw op Landzigt geboerd. In 1975 is de boerderij afgebroken. (foto 1930)
De boerderij met de naam op de poortstenen, vlak voor de afbraak. In 1975 kwam Jan Overgaauw op de boerderij. Jan liet de oude boerderij afbreken en een nieuwe bouwen. De boerderij kreeg een nieuwe naam: Vrijenbanse Hoeve. (foto 1974)
De verpachter Antonie Greeve liet in 1843 een nieuwe boerderij bouwen op de plaats waar eerder de veenman Jan Rijlaarsdam woonde. De erfgenamen van Greeve verkochten de boerderij in 1883 aan Adrianus Janssen wiens zoon Kees op de boerderij kwam, opgevolgd door Willem, de zoon van Kees. Van 1975 tot 2000 hebben er twee generaties Overgaauw op Landzigt geboerd. In 1975 is de boerderij afgebroken.
In 1786 kocht de veenman Cornelis van der Sman twee huizen aan de Dwarskade. Vanaf omstreeks 1846 waren er twee generaties Van der Sman boer aan de Dwarkade 12. Daarna achtereenvolgens een generatie Oskam en via de vrouwelijke lijn twee generaties Van Horssen. Op deze foto staan, van links naar rechts: met fiets Arendje Oskam, haar moeder Anna en vader Arie. (foto 1910)
In de zornerrnaanden trokken de Nootdorpse dames naar buiten om hun naaiwerk te verzorgen. Hier zien we de dames Oskam voor hun woning aan de Dwarskade 12 in 1912.
De boerderij Anna’s hoeve aan de Dwarskade 12 bestaat nog steeds en is volledig gerenoveerd. Ook de stal is er nog. De boerderij is aangewezen als gemeentelijk monument. (foto 2016)
Deze boerderij aan de Dwarskade 34 is kort na 1876 gebouwd in opdracht van Koos van Schie. Zijn zoon Dirk verkocht de boerderij in 1914. Na diverse eigenaren en pachters kwam de boerderij in bezit van Dorus van der Helm en later diens zoon Arie. (foto 1950)
Zoon Arie nam de boerderij van zijn vader Dorus van der Helm over. Het land van Arie werd verkocht voor woningbouw van de wijk Ypenburg-De Bras. Naast de boerderij, die nu gemeentelijk monument is, heeft Arie van der Helm een nieuw huis laten bouwen. Hij stopte in 2014 met het melken van koeien en was daarmee één van de laatste boeren van Nootdorp en directe omgeving. (foto 2015)
Deze boerderij aan de Dwarskade 46 is omstreeks 1904 gebouwd in opdracht van Bertus van Dijk. Na hem zijn Willem de Vreede en Dries Oudshoorn boer geweest op deze plek. Vanaf 1970 heeft de boerderij geen agrarische functie meer. In 1987 is de boerderij omgebouwd tot woonhuis. De boerderij staat er nog en is aangewezen als gemeentelijk monument. (foto 2019)
In 1853 startte Adrianus Janssen een boerenbedrijf aan de Dwarskade 15. Er zijn drie generaties Janssen boer geweest op deze boerderij. In 1956 werd de boerderij verkocht en in 1965 afgebroken.
Op de brug stond de spreuk: "Bezint eer gij begint." Op de brug staat Cato Janssen met haar zusje Marie. (foto ca. 1918)
Aan de Dwarskade 15 woonde in 1925 de familie Janssen op een fraaie boerderij. Op deze familiefoto ziet u, staande op de achterste rij en van links naar rechts: Wim Janssen, Cato Janssen, Kees Oudshoorn (met rouwband), Koba Pannebakker en Janus Janssen. Zittend, van links naar rechts: Pietje Janssen, Marie Janssen, vader en moeder Janssen en Jaap en Jan Janssen. (foto 1925)
De boerderij van de familie Janssen aan de Dwarskade 15 enkele jaren voor de afbraak. (foto ca. 1950)
Aan het einde van de Dwarskade was in 1930 een scheepsmakerij gevestigd die de reparatie van de veilingschuiten verzorgde. Voor de woning staan Jan en Willem Meijster. (foto 1930)
Aan de Dwarskade woonde in 1926 de familie Meijster op de plaats van het huidige perceel no. 43. De familie Meijster had aan de Dwarskade een scheepmakerij. Op de foto van links naar rechts, boven: Cor van Hagen, Janus Meijster, Willem Meijster, Mien Meijster, Tinus van Logchem en Jan Meijster. Onder: Arie Kroon, Da Meijster, ouders, Kees Meijster en zijn vrouw. (foto 1926)
Aan het eind van de Dwarskade stond de scheepswerf van de familie Meijster. In 1938 kocht Tinus Waaijer de scheepswerf en liet deze ombouwen tot een boerderij. In 1995 is zijn zoon Piet, die de boerderij had overgenomen, gestopt met melken. Een deel van de bedrijfsgebouwen staat er nog. (foto 1954)
In 1946 is het één en het ander opgeknapt en verbouwd. In het hele huis zaten elf bedsteden, die toen allemaal zijn verwijderd. Het riet onder de dakpannen is vervangen door hout, waar overigens de stuifsneeuw nog gewoon tussendoor kon. De deur in het midden van het huis is vervangen door een raam. (foto 1955)