Nootdorp – uit de Nederlandsche Stad- en Dorpbeschrijver

Nootdorp - ovaaltje uit de Nederlandse stad- en dorpbeschrijver.

Nootdorp – ovaaltje uit de Nederlandse stad- en dorpbeschrijver.

Geheel in de traditie van de 18e eeuwse mode om de eigen geschiedenis en het eigen land in woord en beeld te beschrijven in rijk geïllustreerde boeken, brachten de heren L. v. Ollefen en R. Bakker tussen 1793 en 1801 een serie boekjes uit bij uitgeverij H.A. Banse in de Stilsteeg te Amsterdam. Het bevatte ovale dorpsgezichtjes geëtst door Anne Brouwer, met daaronder een karakterschets van de plaats in rijm. De boekjes gaven voorts een uitvoerige beschrijving van de historische achtergrond en de actuele stand van zaken van de betreffende plaats. Er werd soms gebruik gemaakt van reeds bestaand beeldmateriaal, zoals van de prentjes van Moolenijzer.
Alleen de provincie Zuid-Holland en een stuk van Noord-Holland – Kennemerland, regio Amsterdam en de Gooistreek – werden voltooid. In deel 2 wordt Nootdorp beschreven.

Dit boekje is een herdruk van de delen waarin Nootdorp, Nieuweveen en Hoogeveen beschreven worden. Het is herdrukt in opdracht van de Nederlands Hervormde Gemeente te Nootdorp ter gelegenheid van de ingebruikname van de gerestaureerde kerk in maart 1973.


Genre: Overig
Series: Geschiedenis, Nootdorp |