Veenweg 49, 51 en 53 – Woonhuis

gemeentelijk monument
woonhuis

Op rechthoekige plattegrond door sloot omgeven voormalige boerderij, toegankelijk via ophaalbrug..

Veenweg 49, 51 en 53

De voormalige boerderij ‘Kerkwijk’, nu twee woonhuizen (3 huisnummers), bestaande uit een dwars geplaatst woongedeelte (nummer 53) en een haaks daarachter geplaatst bedrijfsgedeelte (nummer 49/51), in twee bouwlagen waarvan een in de kap. Het oudste gedeelte (nummer 53) is vermoedelijk gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het bedrijfsgedeelte dateert uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

De gevels zijn opgetrokken in donkerbruinrode baksteen in halfsteensverband. De voorgevel van het voormalige bedrijfsgedeelte (nr. 49/55) bevat twee inrijdeuren met massieve dubbele houten deuren. Aan weerszijden hiervan zit onder een betonnen latei een secundaire brede vensteropening. Geheel links zit een smalle vensteropening.

De overgang naar het met gesmoorde Hollandse pannen gedekte zadeldak wordt gevormd door een houten bakgoot op geprofileerde klossen, met uitzondering van de rechter zijgevel: hier geen goot maar een drainagesysteem met grind.

De topgevel van nummer 53 aan de straatzijde bevat twee zesruits schuifvensters op de begane grond en een driehoekig venster op de verdieping. Alle drie de openingen bevatten een rollaag/hanenkam in gele baksteen, aan de bovenrand voorzien van een opgelegde lijst in pleister. De voorgevel heeft een deuropening met bovenraam en een secundair breed venster. De achtergevel bevat twee kleinere vensteropeningen, waarvan er een is voorzien van diefijzers en afsluitbaar is met een luik. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen.

Het erf is toegankelijk vanaf de openbare weg middels een ophaalbrug. De geheel in profiel- en gietijzer uitgevoerde brug rust op een betonnen landhoofd. Het brugdek, van houten delen voorzien, is met ijzeren schakelkettingen aan de bovenbouw verbonden.

Het object is om de volgende redenen van waarde voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp:

  • Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de oorspronkelijke bebouwing;
  • Situeringwaarde vanwege de beeldbepalende landschappelijke ligging;
  • Architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering.