Veenweg 34 – Voormalig bejaardentehuis

gemeentelijk monument
voormalig bejaardentehuis, welzijnscentrum

Voormalig klooster/bejaardentehuis ‘Jozefhuis’ in drie bouwlagen, waarvan één in de kap, gebouwd in 1906 in traditionele stijl.

Veenweg 34

Het schilddak met nok loodrecht op de straat evenals de kap op de erkeruitbouw zijn gedekt met rode geglazuurde Tuile du Nord pannen. In de uiteinden van de nok staat een keramische piron. Centraal in de nok staat een in hout uitgevoerd klokkentorentje. Het rechte voetstuk is bekleed met lei. Daarboven vormen vier enigszins naar binnen hellende kolommetjes de basis voor de spitse met lei gedekte kap. In het dakvlak staan enige dakkapellen met spits kapje.

De gevels zijn opgetrokken in donker bruinrode baksteen in kruisverband, met toepassing van gele verblendsteen in speklagen en aanzet- en sluitblokken van de hanenkammen in de voorgevel. De tussenliggende delen van de hanenkammen zijn in oranjerode verblendsteen uitgevoerd.

De voorgevel is voorzien van een hardstenen plint. De rechterzijde van de voorgevel is over de volle hoogte uitgebouwd met een driezijdige erker. De gevels van deze erker bezitten op de begane grond een schuifvenster met een vierruits onderraam en een twaalfruits bovenraam. Beide ramen zijn schuifbaar. In de voorgevel is ter hoogte van de verdieping een plaquette met de naam ingemetseld. Daarboven is een beeld van St. Jozef op een gebeeldhouwde console geplaatst onder een hardstenen baldakijn. De overige gevelvlakken van de erker bezitten op de verdieping een rondboog-vensteropening, waar binnen op een bakstenen montant een cirkelvormige tracering is geplaatst. Het venster bevat een glas-in-loodvulling.

Direct links naast de erker is de entree gesitueerd in de vorm van dubbele secundaire deuren en een vast 18-ruits bovenlicht. Links naast de entree zijn in beide bouwlagen respectievelijk een enkel en een dubbel schuifvenster gesitueerd.

In de rechterzijgevel zijn, naast schuifvensters identiek aan die in de voorgevel, op de verdieping vier rondboogvensters gesitueerd. In de linkerzijgevel zijn diverse oorspronkelijke venster- en deuropeningen bij een verbouwing dichtgezet.

Het object is om de volgende redenen van waarde voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp:

  • Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de oorspronkelijke bebouwing;
  • Situeringwaarde vanwege de beeldbepalende ligging;
  • Architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering en als voorbeeld van een voor de bouwtijd nieuwe functie als bejaardenhuis.

Hierbij moet worden opgemerkt dat de bescherming zich beperkt tot het voorste bouwlichaam, gedekt door het schilddak.