Wandelingen door Nootdorp

Openbare kunstwerken in Nootdorp

Door het samenstellenvan deze beeldenroute hopen wij u als inwoner of bezoeker van Nootdorp letterlijk en figuurlijk wat “dichter” bij de kunst te brengen. Op deze pagina treft u een overzicht aan van de in de buitenruimte geplaatste kunstwerken met een beschrijving. Deze pagina is samengesteld naar aanleiding van een folder, uitgegeven door de toenmalige gemeente Nootdorp. De tekst is overgenomen uit de folder, de foto’s zijn © Noitdorpsche Historiën.

1. Monument van Arcen en Velden


01 - Arcen en VeldenLocatie: Naast het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuispad en de Dorpsstraat.
Beschrijving: Na de Tweede Wereldoorlog werden de zwaarst geteisterde Nederlandse gemeenten geadopteerd door minder zwaar getroffen gemeenten. De gemeente Arcen en Velden in Limburg werd door Nootdorp geadopteerd. Er werd een grote inzameling van inboedel, textiel en vee gehouden. De gaven werden vervolgens met vrachtwagens naar Arcen en Velden gebracht. Uit dankbaarheid schonk de bevolking van Arcen en Velden in augustus 1946 een monument. Dit keramisch beeld laat een aantal oorlogstaferelen zien, waarboven aan de voorzijde het wapen van Arcen en Velden en in de top de vredesduif. Aan de achterzijde is de hulpverlening door Nootdorp uitgebeeld en is het wapen van Nootdorp afgebeeld.

2. Hart met sleutels


02 - Hart met sleutelsLocatie: Plantsoen voor het voormalige gemeentehuis in de Dorpsstraat ter hoogte van het Raadhuispad.
Beschrijving: Dit object kwam deels tot stand tijdens de culturele week in 1993. Nootdorpers konden sleutels plakken of lassen op een hart van metaal en natuursteen, gemaakt door dorpsgenoot Kees Balm. De symbolische betekenis van het hart en de sleutel mag duidelijk zijn. Open uw hart! Geef me de sleutel tot je hart! Op de plaats van het kunstwerk is ook een schatkist begraven met daarin hartewensen, verhalen en gedichten over de toekomst en de wereld, de natuur en persoonlijke ontboezemingen van Nootdorpers. De schatkist wordt weer opgegraven in het jaar 2080, ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van Nootdorp.

3. Flap


03 - FlappieLocatie: Plantsoen voor Villa Villagio in de Dorpsstraat.
Beschrijving: Dit in 1972 door kunstenares Corinne Franszén-Heslenfeld gemaakte bronzen hondje (een zittende Cocker Spaniël), was door de kunstenares oorspronkelijk "de Hond" gedoopt. Het ontving zijn naam "Flap" van de jeugd, die op de in het voorjaar van 1973 gehouden tentoonstelling een dusdanige voorkeur uitsprak voor de aankoop van dit beeld, dat de gemeenteraad daartoe besloot. Flap heeft ook een vriendinnetje in Nootdorp, het hurkend meisje aan de Sytwinde.

4. Sport en Spel


04 - Sport en SpelLocatie: Plantsoen aan de Hof van Delftstraat ter hoogte van de Dr. A. van Diepenbrockstraat.
Beschrijving: In het kader van het thema Sport en Spel ziet u hier een beeld van brons en keramiek in de vorm van twee turnende atleten in een draaiende beweging. Het beeld is door kunstenaar Pim Moorsel gemaakt in 1966.

5. Liggend veulen


05 - Liggend veulenLocatie: Burgemeester Schölvinckplein.
Beschrijving: Hier op het Burgemeester Schölvinckplein treft u een liggend veulen aan dat probeert op te staan. Dit bronzen beeld is in 1968 gemaakt door kunstenaar Frans Coppelmans en op 12 juli 1969 onthuld dor oud-burgemeester H.C.A.M. Schölvinck, nadat deze op het plein het straatnaambord had onthuld.

6. Het getemde kalf


06 - Het getemde kalfLocatie: Koningin Wilhelminastraat ter hoogte van de Burgemeester Jhr. Hesselt van Dinterstraat.
Beschrijving: In 1998, ter gelegenheid van de 42e jongveedag, heeft Rabo vastgoed de organisatoren van deze dag een kunst/speelobject aangeboden. Het bronzen kunstwerk stelt een kind met een kalf voor. Kunstenaar D. Duk maakte het werk levensecht, zowel qua grootte als detail.

7. Geit


07 - GeitLocatie: Hoek Prinses Beatrixstraat / Koningin Julianastraat.
Beschrijving: De kunstenaar, J. Limpberg, heeft het formaat van deze bronzen geit afgestemd op een voor kinderen goede maat. In verband met de speelmogelijkheid is het beeldje niet geplaatst op een sokkel maar op een laag heuveltje. Het beeld is gemaakt in 1980.

8. Hurkend meisje


08 - Hurkend meisjeLocatie: Plantsoen Sytwinde / Lindehof.
Beschrijving: Een hurkend meisje. Hoe oud zou ze zijn? Een jaar of tien? Heel geconcentreerd zit ze daar. Op haar hurken met de voetjes netjes naast elkaar. Ze straalt rust uit zoals ze daar bezig is met dat wat ze vasthoudt. Zou ze al kramp in haar kuiten hebben? Een mooi gedetailleerd 75 cm. hoog bronzen beeld. Kunstenares Corinne Franszén-Heslenfeld maakte haar in 1972. Het meisje heeft ook een vriendje in Nootdorp, het hondje Flap in de Dorpsstraat.

9. Nest met vogels


09 - Nest met vogelsLocatie: Plein Sytwinde / Lijsterbeslaan.
Beschrijving: Dit bronzen beeld toont een aantal opgaande boombladeren met in de top een nest met drie jonge vogels; alle drie hebben zij hun bek opengesperd, zodat het erop lijkt dat de moeder op komst is. Sypilla Krosch maakte dit beeld in 1974.

10. De Heemskinderen


10 - De HeemskinderenLocatie: Olmendreef aan de zijde van de Larixlaan.
Beschrijving: Het kunstwerk is in 1983 gemaakt door Ineke van Dijk. Het beeld stelt voor het "Ros Beiyaart" met daarop drie van de vier heemskinderen. Het beeld werd in 1983 aan de gemeente geschonken door de toenmalige Rabobank aan de Kerkweg, omdat zij toen 75 jaar bestond. De Rabobank is voor het economisch reilen en zeilen van onder andere de land- en tuinbouwbedrijven in de gemeente Nootdorp van groot belang.

11. Twee kalfjes


11 - Twee kalfjesLocatie: Kievitsbloem ter hoogte van de Duizendschoon.
Beschrijving: Hier is een kleurrijk keramisch beeld van twee kalfjes geplaatst waar kinderen mee mogen spelen. Bovendien kan de sokkel gebruikt worden om op te zitten. Het beeld is in 1997 gemaakt door de heer Kuipers en in 1998 onthuld.

12. Twee ooievaars in een ei


12 - Twee ooievaars in een eiLocatie: Plantsoen langs het Raadhuispad aan de Ds. C. Spoorlaan.
Beschrijving: Het bronzen beeld, waarop kinderen gerust mogen spelen of vanaf glijden, stelt twee ooievaarskuikens voor. De kuikens kijken vol verwondering vanuit het ei de wereld in. De zachte vorm en de glanzende kleur van de eierschaal nodigen uit om te spelen. Ineke van Dijk maakte dit beeld in 1989. In de landelijke omgeving van Stolwijk, waar zij woont, komen veel ooievaars voor, daar haalde zij de inspiratie voor dit beeld vandaan.